Režisér David Balda točí svůj další celovečerní film

Absolvent našeho gymnázia David Balda, filmový režisér, kameraman a scénárista, připravuje nový celovečerní film, tentokrát o manipulaci, fenoménu moderní společnosti. Navazuje tak v mnohém na své předchozí filmy (Narušitel, Nevinná krutost).

Nový film natáčí David Balda tentokrát jako mezinárodní (herecké obsazení, angličtina). Natáčení začalo v Čechách (Praha), následně pokračovalo v Itálii (Bolgna) a začátkem února došlo i na rodný Hradec Králové (Kukleny). David Balda ovšemže spoustu věcí o filmu zatím tají, ale mnohé se můžete po kouscích dozvědět z médií.

Asi nejzajímavější je rozhovor pro Český rozhlas 2 (Praha) s Kateřinou Kubalovou. Velmi zajímavý, ač kratší a také starší je i rozhovor pro Český rozhlas Hradec Králové. Filmu si všiml také Filmdat, Cinemahous, United film, zájem vzbudil i na Slovensku či na Červeném koberci.

Dnes již známý a (přes své mládí) uznávaný režisér David Balda natočil svůj první film jako součást Tvořivé klávesnice – umělecký dokument Historie jednoho letadla (2015). Málokdo ví, že i tento film byl promítán v kině (Bio Centrál v Hradci Králové) v rámci přehlídky nezávislého filmu. Následoval studentský fim Nebeský strážce (2015), dále Pomsta (2016, podívejte se na trailer), Nevinná krutost (2018, v tomto filmu se o hudbu postaraly Mgr. Martina Forejtková a absolventka 1.SJG Tereza Košťálová, trailer) a Narušitel (2019, s hojnou účastí komparsistů z 1.SJG, trailer, podívat se můžete i na film o filmu). Baldovy filmy znají diváci nejen z kin, ale také z televize.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek