Hradecký půlmaraton

Rád bych se s vámi podělil o skvělou atmosféru a perfektní zážitky z Hradeckého půlmaratonu, který se konal v neděli 1. 10. 2023. Jednalo se už o 11. ročník.

Kromě toho, že se pravidelně věnuji boxu v klubu BC Pardubice, také moc rád běhám. S mým taťkou pravidelně trénujeme v lesích poblíž mého bydliště a účastníme se běžeckých závodů. Mám zkušenosti jak s městskými běhy, tak i s traily v přírodě.

V neděli 1. 10. 2023 jsme se zúčastnili půlmaratonu, který jsme si s taťkou rozdělili napůl, tedy běželi jsme štafetu, každý přibližně 10,5 km. Chtěl jsem finišovat, proto táta běžel první a já jsem přebíral od něj štafetu v půlce závodu.

Start se odehrával v bezprostřední blízkosti nově rekonstruovaného fotbalového stadionu a atmosféra byla opravdu strhující. Zázemí závodu bylo velmi příjemné a organizátoři měli vše skvěle zorganizované.

Asi půl hodiny před startem závodu jsem nastoupil do autobusu spolu s dalšími běžci, se kterými jsme na předávce čekali na naše parťáky, kteří běželi první úsek.

Náš cíl byl hlavně si závod užít a také zaběhnout společně půlmaraton pod dvě hodiny. Taťka odhadoval svoje tempo na 5:15 min/km, a tak mě hodně překvapilo, když se k předávce přiřítil o dvě a půl minuty dříve. Zaběhl totiž svůj úsek pod 5 min/km a to mě při předávce trošku zaskočilo. Rychle jsem se zorientoval a vyběhl na svůj úsek. Snažil jsem se nepřehnat (nepřepálit) tempo hned na začátku, abych se „nevyšťavil“ hned po vyběhnutí a „nevytuhnul“ před cílem.

Bylo fajn, že taťka běžel i druhý úsek se mnou, měl jsem doprovod. Motivoval mě, chvílemi také brzdil, a tak nám můj úsek uběhl hodně rychle. Občas jsem se ohlížel za sebe, vyhlížel jsem pace-makera, abych měl kontrolu, že náš cíl uběhnout závod za dvě hodiny splníme.  Z lesního úseku jsme proběhli kolem Štříbrňáku a směřovali už přes Malšovu Lhotu do cíle. V tu chvíli jsem uviděl pace-makera a lekl jsem se, že je to ten, který běží na dvě hodiny. 

Pořádně jsem zabral, ale nohy mi začaly mírně protestovat. Skupinka v čele pace-makerem se postupně přibližovala a dostihla nás v cílovém okruhu, který se běžel kolem stadionu. Jaká to byla úleva, když jsem si uvědomil, že tento pace-maker běží na časový limit jedné hodiny padesáti minut. Ale nechtěl jsem cílovou rovinku vypustit, a tak jsem zrychlil a pace-makera ještě v cílové rovince předběhl.

Jsem moc šťastný, že se nám podařilo náš cíl nejen splnit, ale že jsme oproti původnímu cíli byli o deset minut rychlejší.

Celkově jsme se umístili na 27. místě z celkových zhruba 70 dvojic. Už se těším na 12. ročník, Hradecký půlmaraton je super závod.

Oliver Novák (3.F)

Sdílejte příspěvek