Panenka cestovatelka

Jednou Franz Kafka procházel berlínským parkem a potkal plačící holčičku. Byla nešťastná, protože ztratila panenku. „Neztratila se,“ řekl spisovatel holčičce Elsi, aby ji utěšil. „Panenka odcestovala a nechala u mě dopis. Já jsem totiž pošťákem pro panenky.“

„Ale já ještě neumím moc dobře číst.“

„No právě,“ využil situace. „To se stává poměrně často. Holčičky dostanou dopis, nedokážou si ho přečíst, takže jim ho přečtu já, pěkně nahlas. Proto existují pošťáci pro panenky. Je to moc důležitá práce.“

Konečně se mu podařilo Elsin pláč nadobro zastavit…

Něco vám to připomíná? Samozřejmě. Jordi Sierra i Fabra a jeho knížka Franz Kafka a panenka cestovatelka. A právě touto knížkou se inspirovalo taneční oddělení ZUŠ Střezina, když chystalo své závěrečné představení Panenka. Zhlédnout je můžete ve Filharmonii Hradec Králové v sobotu 28. května a v neděli 29. května 2022, vždy od 18.00.

Jako vždy nebudou mezi účinkujícími chybět studenti či absolventi PSJG. Tentokrát se můžeme těšit na čerstvého absolventa Kristiána Vondru (6.F), současnou studentku Nelu Hübschová (2.G) a zřejmě i někoho dalšího, o němž do naší redakce nedošla potřebná informace.

Je možné se také podívat, jak takové představení vzniká, resp. kolik to dá práce, než něco takového vznikne. Stejně jako třeba v divadle nebo hudbě. Ne měsíce, ale přímo rok náročné práce – a pak ani ne dvě hodiny na jevišti… Ale dvě hodiny, jež opravdu stojí za to!

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek