Vyzývatel aneb Velká vánoční literární soutěž

Koncem října 2023 vyšel v renomovaném nakladatelství Naše vojsko román Vyzývatel aneb Tankový pluk pod velením vnuka Josefa Švejka. Jistě pozoruhodné literární dílo na pomezí beletrie a literatury faktu. Vyzývatel vyniká jak stylistickou úrovní a čtivostí, tak faktografickou přesností, s jakou zachycuje poměry Československé lidové armády.

Hlavním hrdinou je voják základní vojenské služby Jan Rosa, četař a následně podporučík, který vzdoruje šílené mašínerii i ideologii „lidové“ armády. Ale ani to nebrání autorovi, aby osudy svých literárních hrdinů nelíčil se svébytným humorem a zároveň zcela originálním způsobem. Účinek díla ještě podtrhují působivé kresby.

Čtenáře samozřejmě nechceme připravit o prožitek z díla tím, že bychom vyzrazovali vlastní děj. Ale můžeme se vrátit k druhé části názvu tohoto příspěvku, tj. k literární soutěži. Pro studenty 1.SJG máme docela jednoduchou otázku. Kdo se skrývá pod literárním pseudonymem František Janč (v románu Jan Rosa)? Tedy jak se jmenuje autor či autorka románu občanským jménem.

Pro vítěze soutěže má redakce školního blogu knižní odměnu. Kdo jako první ze studentů vyššího gymnázia (kvinty – oktávy) pošle na školní mail autora tohoto příspěvku (ne románu!) správnou odpověď, dostane k Vánocům jako dárek právě Vyzývatele.

Soutěž je primárně určená pro studenty vyššího gymnázia, jelikož Vyzývatel není knížkou pro děti, ale aby to nebylo studentům nižšího gymnázia líto, má pro ně redakce našeho blogu také knižní dárek: stylové vydání Kroniky české Václava Hájka z Libočan, jak vyšla v nakladatelství Odeon v ceněné edici Živá díla minulosti. Pravidlo pro výherce je obdobné: kdo ze studentů nižšího gymnázia (tercie a kvarty) pošle na email autora tohoto příspěvku jako první správnou odpověď, vyhrává.

Soutěž trvá až do konce 5. ledna 2024, kdy budou vítězům předány ceny. Každý student 1.SJG má samozřejmě jen jeden hlas.

Můžeme ještě lehce napovědět, že autor (autorka) románu je úzce spjat (spjata) s naším gymnáziem. Další nápovědu najdete na stránkách nakladatelství Naše vojsko přímo v předmluvě Jana Rosy alias Františka Janče.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek