Hackathon Astro PI

V polovině listopadu se žáci kvint 1.SJG vydali do pražské hvězdárny na hackathon Astro PI, 24 hodinovou programovací akci, pořádanou Evropskou vesmírnou organizací. 

V pátek kolem poledne jsme vyrazili z hlavního nádraží vlakem přímo do Prahy, kde jsme se ještě před akcí stavili na oběd v americké restauraci.

Kolem čtvrté hodiny jsme podle plánu dorazili na místo. Pořadatelé se nám představili a dovedli nás do sálu, kde se vše odehrávalo. Poté jsme dostali chvíli na usazení.

Začali jsme zpracováním prvního úkolu, jenž se jmenoval Mission zero. Tato mise spočívala v naprogramování do malého počítače, který se nachází na mezinárodní vesmírné stanici (ISS), náš vlastní obrázek na téma flóra a fauna. Ten se tam na jaře na 10 vteřin promítne. Výzvu jsme měli splněnou během hodiny a po dokončení na nás čekalo k večeři zeleninové rizoto.

Dalším úkolem byla Mission Space Lab, ve které šlo o vypočítání rychlosti ISS, pomocí fotografií, vlhkosti, tepla atd., a následně ho naprogramovat do programu Pyathon. Toto zadání bylo podstatně náročnější. Všechny týmy celý večer věnovaly přemýšlení nad tímto výpočtem. Večerka byla v jedenáct hodin večer, avšak někteří z nás pracovali až do rána. Spali jsme na karimatkách ve spacácích rozmístěni po celém sále. 

Ráno jsme měli čerstvé pečivo. Po snídaní jsme celé dopoledne dokončovali náš výpočet. K obědu se podával výborný kuřecí řízek s bramborovou kaší. Odpoledne nám bylo ukázáno, jak pracovat v programu Pyathon, abychom mohli misi dotáhnout do konce. To nás zaměstnalo natolik, že než jsme se nadáli, celý hackathon končil a šli jsme domů.

Projekt Mission Space Lab ale ještě není zdaleka u konce, žáci mají na vypracování čas do února.

Kristýna Svobodová a Denisa Velnerová (3.F)

Sdílejte příspěvek