Vlak Lemkin

Na hodině dějepisu se paní profesorka Tlustošová zmínila o možnosti účasti na vzdělávací akci vlak Lemkin, která se uskutečnila od 20. 10. do 25. 10. 2023 na hlavním nádraží v Hradci Králové. Výstava byla o Rafaelu Lemkinovi, židovskému právníkovi z Polska, který byl narozen v roce 1900. Promítání bylo rozděleno na tři části, které se odehrávaly ve třech vagónech.

V první části filmu jsme se dozvěděli o Lemkinově dětství. Strávil ho na venkově ve vesnici Ozelisko, kde žil v nájmu s rodinou svého strýce. Během Velké války, když Němci obsadili Polsko, Lemkin se začal zajímat o dějiny a ničení národnostních, náboženských a rasových skupin. Když se dozvěděl o tom, co se stalo v Turecku s Armény, bylo mu jasné, že musí zasáhnout. Již v mládí mu došlo, že aby mohl prosadit trestání genocidy, musí být vlivný a mít dobré známosti, a proto jako student vydal několik knih, zúčastňoval se na různých konferencích a po studiu pracoval na polském trestním zákoníku.

Prohlídka pokračovala do druhého vagónu, kde nás čekalo další promítání o jeho výpravě, když Němci napadli Polsko, a musel se dát na útěk. To se mu povedlo překročením hranic s Litvou a později jeho cesta pokračovala do Švédska. Ze Švédska se poté rozhodl odcestovat do USA.

Video v posledním vagónu bylo o Lemkinově cestě v USA, když zjistil, že u státníků se svým cílem upozornit na to, co se děje v Evropě, neuspěje. Rozhodl se tedy zaměřit na civilní obyvatele, u kterých se však také s pochopením nesetkal. Proto napsal knihu, kde koncipoval, co je genocida.

V roce 1946 shromáždění OSN zařadilo genocidu na seznam válečných zločinů.

Denisa Velnerová a Kristýna Svobodová (3.F)

Sdílejte příspěvek