Žraločím, žraločíš, žraločíme

Záměrem redakce Blogu PSJG bylo na samém počátku dubna publikovat nějaký speciální, ba přímo převratný článek. Sáhli jsme nakonec k příspěvku slovutné cestovatelky Denisy Zdeňky Horákové, jež je známa svou seriosností, uvážlivostí a vědeckým rozhledem. Přesto její příspěvek ležel v redakční poště delší dobu, protože vyvolal v naší redakci ambivalentní postoje, jakkoli by vědecký věhlas vážené autorky měl toto vylučovat. A tak se přes nadšené reakce, jež mluvily o naprosté převratnosti autorčina příspěvku, našly i hlasy skeptické, které na jedné straně zpochybňovaly hodnověrnost zmíněného interviewu, a na druhé dokonce naznačovaly, že pokus o takový rozhovor není slučitelný se životem. Shoda v redakci je na jediném: důrazně nedoporučujeme komukoli, aby se o podobné interview pokusil také. Jinak necháváme na P.T. čtenářstvu, aby samo posoudilo jak převratnost, tak odbornou způsobilost zmíněného rozhovoru. Redakce našeho blogu zároveň přeje našim čtenářům příjemné prožití i dalších dubnových dní.

redakce

Žraločím, žraločíš, žraločíme

Žraloci jsou velice zajímaví tvorové patřící mezi paryby. Žijí v oceánech po celém světě. Hvězdou našeho rozhovoru je kladivoun obecný (Sphyrna zygaena), jehož jsme vyzpovídali.

Jak by vypadal Váš perfektní den?
Mezi mé oblíbené činnosti patří lov, jezení a občas se jdu rád podívat na turisty na lodích. Celkově mám hrozně rád plavání. Ve volném čase se rád zdokonaluji v obratech a různých kličkách.

Co patří mezi Vaše největší triumfy v plavání?
Rozhodně bych zmínil druhé místo ve štafetě žraloků, kde jsme doplavali rychleji než žraloci bílí (žralok bílý plave rychlostí až 56 km/h, zatímco kladivouni 40 km/h – pozn. autorky). Byla to skvělá spolupráce celého týmu a tento závod patří mezi mé oblíbené vzpomínky.

Jak vypadá příprava na takový závod?
Tak je důležité hodně a hlavně správně trénovat, jíst kvalitní stravu a v neposlední řadě být psychicky v pořádku. Všechno začíná v hlavě a přes plakoidní šupiny to putuje do ploutví. Pak tu motivaci a touhu po úspěchu cítíte v chrupavkách.

Co patří do jídelníčku žraloků před závodem?
Já se snažím celkově jíst zdravě. Hlavně čerstvé ryby, občas rejnoky a jiné žraloky. Čerstvost je základ a vyvážená strava je důležitá nejen před závody.

Myslíte, že vyvážená strava by se měla týkat všech?
Určitě ano. Podívejte, kde by mohli skončit tygří žraloci, kdyby před závodem „nesezobli“ vše, co jim přijde do cesty. Rozhodně by to mohla být dobrá cesta i pro lidské tvory.

Máte nějaké cíle, kam až byste to chtěl se závoděním dotáhnout?
Momentálně se připravuji na Velkou cenu Atlantiku. Pak dál se uvidí, ale rozhodně se chci nadále udržovat ve formě. Fyzicky i mentálně.

Zmínil jste zálibu v turistech. Vídáte je často na lodích?
Často. Většinou když jezdí na plavby za delfíny, tak mi projíždějí kolem oken. Když mám náladu, jdu se na ně podívat a párkrát do měsíce se nechám i vyfotit.

Jak na Vás lidé obecně reagují?
Hodně si mě fotí a koukají na mě. Co se setkání ve vodě týče, už to tak okouzlující není, osobní setkání nepůsobí na image dobře.

Děkujeme za Váš čas a přejeme hodně úspěchů v závodní kariéře.

Denisa Zdeňka Horáková (5.F)

Snímek se žralokem nemá redakce k disposici, proto využíváme zátiší s květinami.

Sdílejte příspěvek