Už jste si přečetli časopis Živa?

Kdo se jen trochu zabývá biologií, jistě ví, že časopis Živa vydává s podporou Akademie věd České republiky Nakladatelství Academia. A přestože jde o časopis popularizační, příspěvky procházejí odbornými recenzemi, než může dojít k jejich zařazení. Publikovat v Živě, tj. časopise, který vznikl díky Matici české již v roce 1853, je tedy jistě záležitostí prestižní.

Kam tím míříme? Kdo se začetl do posledního čísla Živy (č.4/2018), už jistě ví. Letošní absolventka PSJG Tereza Kozáková (bývalá 6.F) v tomto čísle otiskla příspěvek Interakce modrého světla a hormonu auxinu v růstu rostlin, v němž popisuje výsledky své badatelské práce, kterou podnikla ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, resp. její Laboratoří růstových regulátorů (Prof. RNDr. Martin Fellner, Ph.D.). V středoškolské odborné činnosti (SOČ) s touto odbornou prací vyhrála okresní i krajské kolo a na na Mezinárodní konferenci mladých vědců (The International Conference of Young Scientists – ICYS) v německém Stuttgartu získala stříbrnou medaili. Na PSJG byl vedoucím její práce RNDr. Michal Hruška.

V uvedeném čísle časopisu Živa vyšel také zajímavý rozhovor s Terezou Kozákovou, v němž líčí své zapojení do projektu Badatel, resp. svou vědeckou práci i svůj výhled do budoucnosti.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek