Třebechovický francouzský galakoncert

V polovině listopadu se v třebechovickém kulturním domě konal Francouzský večer plný šansonů dua Nos Dames, jež tvoří profesorka PSJG Mgr. Martina Forejtková (zpěv, klavír, akordeon) spolu s Mgr. Kateřinou Prokešovou (zpěv, violoncello). Spolu s nimi účinkovala již tradičně členka Filharmonie Hradec Králové Mgr. Miriam Otčenášková (housle) a jako hostě se také představili studenti a absolventi PSJG David Jandl (zpěv), student Konzervatoře Pardubice Samuel Weintfurter (kytara), Milan Vrbík (kytara) a Michal Havrda (cajon). Celý večer naprosto suverénně, a přitom skromně a přirozeně moderoval Adam Prokeš a o vynikající úspěch u diváků se také postaral místní zvukař – tak dobře nazvučený sál ještě duo Nos Dames snad nemělo.

Publikum se scházelo již dlouho před koncertem, o nějž byl v Třebechovicích mimořádný zájem. A nedostavili se jen místní, a tak mnozí hledali pomocí navigace či chodců místní kulturní dům. Původní obavy, že bude malá účast, se rozplynuly již během předprodeje, a tak musel být opuštěn plán na stolovou úpravu (možná do kapacity 130 diváků), i tak se diváci do sálu sotva vešli a někteří museli vzít zavděk balkónem.

Vlastní koncert, složený jak z klasických šansonů, tak dalších frankofonních písní, byl strhující. Suverénní výkony všech muzikantů, citlivě laděné průvodní slovo, a to vše v příjemném tempu, tak by se dal charakterizovat celý koncert. A když byla oznámena poslední píseň, nevěřil té konečnosti snad nikdo v sále. Po aplausu publika samozřejmě následovaly přídavky a až Tourdion, v němž jako jediném zazněl i akordeon, přesvědčil diváky, že umělkyně si už také budou chtít odpočinout a že by bylo dobré je propustit.

O úspěchu koncertu svědčí také řada ohlasů přímo z publika, alespoň dva otiskujeme níže.

Mgr. Jiří Aubris


Koncert se velice povedl. Nejenom že bylo plno do posledního místa, ale také jsem na ostatních viděl, jak si to moc užívají. Duo Nos Dames si připravilo i nové písně, které sklidily veliký úspěch. Na koncertu se objevili loňští maturanti, kteří předvedli velice dobrý výkon. Já zpíval dvě písně. Jednu sám a jednu s paní profesorkou Forejtkovou. Byl jsem velice potěšen velkým aplausem od diváků. Divákům se koncert dokonce až tak líbil, že se nakonec zahrály ještě dva přídavky.

David Jandl (2.F)


Právě jsem se vrátil z vystoupení Nos Dames v Třebechovicích. Jen bych se opakoval, že jste opět byly vynikající, ale dnes to bylo obzvlášť mimořádné. Pokud dobře počítám, tak jsem Vás viděl a slyšel už po osmé. Dnes však poprvé bylo i dokonalé ozvučení – to co scházelo v kostelech či jiných sálech. Dnes to byl dokonalý prožitek z Vašeho vystoupení ve spojení s dokonalou akustikou i hezkým kulturním sálem. Zkrátka bylo to vynikající a já děkuji jak za prožitek z dnešního večera, tak ještě jednou za pozvání. Doufám, že – pokud mne pozvete a pokud budu na živu – že vás uvidím a uslyším ještě mnohokrát.

MUDr. V. Masner, CSc.

Sdílejte příspěvek