Toulky Evropou 2023

I v letošním roce se na 1.SJG za vysokého zájmu publika konaly Toulky Evropou. Jako vždy je připravovali studenti tercií (1.F a 1.G) pod vedením Mgr. Blanky Žitné. Nejprve si všichni studenti zvolili určitou evropskou zemi, k níž si pak připravili prezentaci. Následně sami vybrali ty nejzdařilejší, jež byly prezentovány v úterý 9. května 2023 na Toulkách Evropou.

Celou akci zahájil Štěpán Rejcha (2.F), který za doprovodu vedoucí Hudebního klubu 1.SJG Mgr. Martiny Forejtkové zahrál na elektrickou kytaru vlastní výroby instrumentální verzi Beethovenovy Ódy na radost (4. věta 9. symfonie), jež jako evropskou hymnu používá jak Rada Evropy, tak Evropská unie.

Následně již všechny přítomné přivítaly moderátorky Laura Ptáčková a Karolína Tančyncová, které přítomné provázely první polovinou akce. Postupně uváděly jednotlivé prezentace, hudební vystoupení i proslov Mgr. Blanky Žitné.

Ústředním programem byly tři vybrané prezentace – Ella Veisová představila Ukrajinu, Tereza Bláhová Rakousko a Ema Borkowská Polsko. Jejich barvité líčení v žádném případě nezůstalo bez příznivé odezvy návštěvníků.

Hudební část programu připravila se studenty tercií Mgr. Martina Forejtková, jako (nečekaný) host vystoupil člen Hudebního klubu PSJG David Jandl (6.G). Zaznělo několik písní – Holubí dům Jiřího Schelingera, Raindrops keep falling on my head, kterou nazpíval Frank Sinatra, a slavná píseň Haleluja, proslavená především Leonardem Cohenem, v pěti evropských jazycích.

O projektu Toulek Evropou podrobně promluvila Mgr. Blanka Žitná, hlavní organizátorka celé akce. Vysvětlila, jak celoroční akce probíhá, jak studenti v přípravách postupují, jak se učí shánět materiál i prezentovat nabyté znalosti, ale také hodnotit práci svou i ostatních.

Druhou částí programu, návštěvníky jistě také kvitovanou, byly ochutnávky pokrmů jednotlivých národů – skupinky studentů si připravily stánky věnované jednotlivým evropským zemím, a to včetně speciálních pochoutek. Tato „gastronomická exkurze“ měla také neobyčejný úspěch.

Dobrovolné příspěvky navštěvníků celé akce budou věnovány Dětskému fondu Organizace spojených národů (UNICEF).

Mgr. Jiří Aubris

Omlouváme se, že první fotografie je z úvodní zkoušky, protože snímek z úplného začátku akce se nevydařil.

Sdílejte příspěvek