Slavnostní předávání ocenění nejlepším studentům PSJG

Ve čtvrtek 12. ledna 2017 se v hotelu Alessandria konalo slavnostní předávání ocenění nejúspěšnějším studentům Prvního soukromého jazykového gymnázia za rok 2016.

V roce 2016 řada studentů našeho gymnázia úspěšně reprezentovala školu v konverzačních jazykových soutěžích v anglickém, francouzském, španělském, německém či ruském jazyce, v předmětových olympiádách v českém jazyce, matematice, fyzice, chemii, informatice, tedy v humanitních, přírodovědných i informatických disciplínách, studenti se účastnili národních i mezinárodních projektových soutěží a konferencí a dalších aktivit, jako jsou středoškolská odborná činnost (SOČ) či Mezinárodní soutěž mladých vědců ICYS atp.

Ceny věnovalo První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové a Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové.

Ocenění předávali děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové docent RNDr. PaedDr. Pavel Trojovský, Ph.D., a předsedkyně představenstva Prvního soukromého jazykového gymnázia Jindřiška Bartůšková.

Vyznamenáno bylo 17 nejúspěšnějších studentů, jejichž výběr vzhledem k rozmanitosti a množství úspěchů studentů PSJG nebyl vůbec lehký. Ocenění v abecedním pořadí převzali: David Balda (2.A), Renata Bašová (6.F), Martina Cardová (4.A), Tereza Kozáková (5.F), Ryan Lenihan (3.F), Kristýna Lušková (6.F), Laura Mećavová (3.F), Kateřina Pražáková (4.G), Lenka Rajmontová (4.F), Laura Sekerová (3.F), Filip Solař (3.F), Martina Stehnová (absolventka 2016), Markéta Šimková (3.F), Kateřina Šimonová (5.F), Ondřej Váša (5.F), Jan Zelený (absolvent 2016) a Natálie Živná (absolventka 2016).

Ze všech 17 vyznamenaných studentů byli pak vybráni dva (resp. dvě) nejúspěšnější: Markéta Šimková a Natálie Živná.

Nelze zde vypisovat jednotlivě všechny úspěchy, zmiňme tedy alespoň nejvýraznější výsledky dvou nejúspěšnějších studentek. Markéta Šimková vyhrála krajské kolo Konverzační soutěže ve francouzském jazyce v kategorii A1 a následně obsadila vynikající 3. místo v ústředním kole této soutěže. Do celostátního kola, jež spolupořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Národní institut dalšího vzdělávání a Sdružení učitelů francouzštiny v Praze ve Francouzském institutu, postoupilo v každé kategorii 14 vítězů krajských kol. Třetí místo v takové konkurenci je skutečně mimořádným úspěchem.

Natálie Živná obsadila 3. místo v okresním kole Středoškolské odborné činnosti v oboru biologie a naši školu úspěšně reprezentovala v krajském kole Chemické olympiády v kategorii A. V Mezinárodní soutěži mladých vědců ICYS v Rumunsku získala zlatou a bronzovou medaili. 1. místo obsadila a zlatou medaili získala s projektem Comparison of cytotoxicity of antidote substances used treat organophosphate poisoning. Jejím externím odborným konzultantem byl Mgr. Petr Jošt z Univerzity obrany Hradec Králové. 3. místo obsadila s projektem Preparation and charakterisation of nanomaterials. Jejím externím odborným konzultantem byl Ing. Jan Grym z Univerzity obrany Hradec Králové.

Natálii Živné byla udělena Cena Učené společnosti České republiky za mimořádné vědecké aktivity v přírodovědných oborech. Tuto cenu získává ročně 9 – 10 studentů z celé České republiky. Natálie Živná je již třetí studentkou Prvního soukromého jazykového gymnázia, která toto ocenění získala.

Ke studentům PSJG promluvili děkan doc. RNDr. PaedDr. Pavel Trojovský, PhD., a zástupkyně ředitele PSJG Mgr. Blanka Pražáková.

Večerem jako moderátorky skvěle provázely Diana Holá (3.A) a Kristína Morávková (2.A). O kulturní program se postarali studenti PSJG. Na začátku vystoupil Hudební klub PSJG pod vedením Mgr. Martiny ForejtkovéEliška Dvořáková (1.F), Paulina Voženílková (1.F) a Tomáš Žitný (1.G). V druhém hudebním vstupu přednesl Nicolas Karnet (3.F) Preludium cis-moll Sergeje Rachmaninova a na závěr zazpívala Tereza Košťálová (4.A).

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek