Severoamerické turné Jitra

Studentky PSJG Kateřina Vukmirovičová (4.A), Anna Klimentová (6.F), Lucie Lipavská (3.A) a nedávné absolventky Alžběta Medková a Eliška Emmerová se s královéhradeckým dětským sborem Jitro zúčastnily uměleckého turné po Spojených státech amerických. A čekal je vskutku velkolepý program.

Hlavní částí turné byly samozřejmě koncerty. Americkému publiku se Jitro představilo nejprve v newyorské Merkin Concert Hall, kde zazněla i světová premiéra skladby Gloria Jana Jiráska. Diváci několikrát ocenili špičkový český pěvecký sbor potleskem ve stoje.

Druhý koncert Jitra byl přenášen živě na facebookové stránce East River Catholics. Uskutečnil se v kostele sv. Jana Nepomuckého a při Liturgických zpěvech Petra Ebena sbor doprovázel světoznámý americký varhaník Marc Pacoe, mj. Ebenův přítel. I tento koncert končil ovacemi ve stoje. Američtí milovníci klasické hudby jsou bezprostřední a své nadšení z velkého hudebního zážitku se nebojí vyjádřit naplno.

Jitro samozřejmě nečekaly jen koncerty. Sbor navštívil důležité pamětihodnosti New Yorku a také tamní český konzulát, resp. Českou národní budovu, kde kromě konzulátu sídlí také naše krajanské spolky. Nechyběl ani celodenní výlet do Filadelfie či návštěva muzikálu Fantom opery. Spoustu dalších zážitků zde nelze vypsat: podívejte se, co sami účastníci o turné sepsali na stránkách Jitra či na „jitřním“ facebooku (je jich tam hned několik a lze si zde poslechnout i záznam druhého amerického koncertu).

V září si lze poslechnout Jitro v rámci Pozdního libštátského léta – koncert se koná 22. září 2022 od 19.00 v libštátském kulturním domě. Na přelomu listopadu a prosince čeká Jitro zájezd do Francie, 13. a 15. prosince dva pražské koncerty s José Curou a Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek