S Jitrem až do Austrálie

Královéhradecký dětský sbor Jitro, jehož členy či členkami jsou také studenti PSJG Michaela Roubalová (5.F), Alžběta Medková (3.F), Tomáš Žitný (2.G), Anna Klimentová (1.G), Veronika Neckařová (1.G) a Kateřina Vukmirovičová (1.G), se v červnu zúčastnil řady významných hudebních akcí a poté zamíří na koncertní turné do Austrálie.

V Hradci Králové si Jitro mohlo publikum poslechnout v rámci 15. ročníku festivalu Sborové slavnosti (Czech Choir Festival), který konal 7. – 10. června 2018 v Hradci Králové, Pardubicích, Praze a Semilech. Festival Sborové slavnosti opět přivítal sbory nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Maďarska, Lotyšska či Slovinska.
Ještě významnější byla účast Jitra na Smetanově Litomyšli, vedle Pražského jara nejvýznamnějším českém hudebním festivalu klasické hudby. V pátek 15. června 2018 zde Jitro spolu s Pražským filharmonickým sboremČeskou filharmonií a sólisty Janem Šťastným a Adamem Plachetkou uvedlo světovou premiéru kantáty Český poutník a sklidilo zaslouženě potlesk ve stoje. Na blogu přineseme zřejmě ze Smetanovy Litomyšle i samostatnou reportáž.

Poslední přípravou před odletem do Austrálie byl pro Jitro dnešní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chotěborkách. Ve čtvrtek 28. června 2018 odlétá sbor na dva týdny do Austrálie na koncertní turné, kde studentky našeho jazykového gymnázia jistě uplatní nejen své pěvecké, ale i jazykové schopnosti.

Dodejme ještě, že mezi Litomyšlí a Austrálií vyšlo Jitru další CD – Hymnus Otmara Máchy. Je fascinující, jak významných úspěchů lze dosáhnout v tak útlém věku.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek