Rekonstrukce ZUŠ Střezina

Jistě jste již slyšeli o hradecké základní umělecké škole Střezina. Například v souvislosti s našimi studenty, kteří tuto uměleckou školu pravidelně navštěvují. Každý rok se můžete těšit na jejich představení, taneční vystoupení a koncerty.

Mohli jste slyšet o stepařkách z Fidgety Feet – Monice Kottové (2.G), Nele Žďárkové (3.G) a Michaele Hejnové (4.F), které zároveň spolu s Eliškou Dvořákovou (3.F) a Kristiánem Vondrou (3.G) navštěvují taneční obor a chystají se na své závěrečné vystoupení. V rámci hudebního oboru ZUŠ Střezina Markéta Mourková (2.F), Jan Čamr (4.G) a Vratislav Sedlák (4.F) hrají na kytaru, Štěpán Boudyš (1.G) hraje na bubny a Ludmila Žlábková (5.F) na violu. Patří sem také nadání zpěváci Vojtěch Belada (1.F) a Tereza Petráčková (3.A), s níž ve Střezinském tanečním orchestru hraje také Kryštof Jásenský (3.A). A aby toho nebylo málo, literárně-dramatický a výtvarný obor navštěvuje Veronika Vítková (2.F) a na výtvarný obor chodí Karolína Kopecká (3.G).

Základní umělecká škola Střezina nabízí mnoho možností, jak trávit svůj volný čas a učit se novým věcem. Avšak v poslední době má tato škola problémy týkající se jejího vzhledu a funkčnosti.

Po dlouhých letech se konečně ZUŠ Střezina dočkala rekonstrukce, která byla zahájena v lednu 2018. Projekt počítal s úpravou budov bývalé základní školy Jih. Dřívější třídy, školní jídelna a kabinety měly být přebudovány na zkušebny, důstojné zázemí pro studenty, rodiče i učitele a zejména měly být na místo starých tělocvičen vybudovány koncertní sály. Práce však byly v červenci 2018 zastaveny a od té doby je budoucnost stavby nejasná. Tato největší již rozpracovaná stavba v Hradci Králové se nyní nedostala ani mezi priority v programovém prohlášení koalice HK.

Chátrající stav areálu není ekonomické neustále opravovat. Přestavba školy je velmi důležitá z důvodu mnoha problémů týkajících se vnitřní kanalizace, vodovodních a elektrických rozvodů a omezené kapacity v prostorách školy.  Výuka je dlouhodobě limitována nedostatkem odhlučněných zkušeben a chybí také již zmíněné koncertní sály.

Na základě všech těchto faktů byla vytvořena petice za dostavbu a rekonstrukci ZUŠ Střezina v Hradci Králové, která má připomenout zastupitelstvu Statutárního města Hradec Králové, aby přijalo závazné kroky, směřující k dokončení rekonstrukce budov ZUŠ Střezina.

Nyní ZUŠ Střezina shání co největší počet podpisů. Prosím, přidejte se a pomozte svým podpisem. Ani vám nemusí být 18 let, abyste mohli petici podepsat.

Petici můžete podepsat osobně v kanceláři školy nebo ve školním bufetu. Další možnost podepsání je přes internet. V průběhu května a začátku června bude petice k dispozici také na všech školních koncertech a představeních.

Michaela Hejnová (4. F)

Sdílejte příspěvek