Praga Camerata v Hradci Králové

Letošní vánoční koncert Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové se uskutečnil v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí. Šlo naprosto jistě o šťastnou volbu a ti, kdo přišli, jistě nelitovali. Převážně barokní hudba ve vynikající interpretaci komorního souboru Praga Camerata dokonale ladila s barokními prostorami starobylého chrámu, který pamatuje celé generace vynikajících českých muzikantů.

Praga Camerata navazuje na činnost souboru Pražští komorní sólisté, který vznikl již v roce 1961 a u jehož zrodu stál např. budoucí šéfdirigent České filharmonie Václav Neumann. Základní smyčcové obsazení příležitostně rozšiřuje o dechové nástroje, nebo – jako případě našeho koncertu – o varhany. Na repertoiru souboru najdeme barokní, klasicistní, romantickou i současnou hudbu.

Soubor Praga Camerata se účastní řady prestižních hudebních festivalů, domácích i zahraničních. Pravidelně je zván od roku 2003 do Japonska, koncertuje také ve Španělsku, Francii, Německu, Švýcarsku či Jižní Koreji.

Uměleckým vedoucím a sólistou souboru je Pavel Hůla, všestranný houslista, dloholetý primárius Kocianova kvarteta a krátce i Pražákova kvarteta, pedagog Hudební fakulty Akademie múzických umění. Jako sólista vystupuje Pavel Hůla s našimi předními orchestry.

Na vánočním koncertu PSJG zazněly skladby Johanna Pachelbla, Jakuba Jana Ryby, Johanna Sebastiana Bacha, Arcangela Corelliho a Františka Xavera Thuriho ve špičkové interpretaci zmíněného komorního souboru Praga Camerata. Jako sólisté se představili Pavel Hůla, Lucie Sedláková Hůlová a Jiřina Dvořáková-Marešová.

Pozvání ředitele Prvního soukromého jazykového gymnázia PhDr. Ladislava Bartůšky s chotí přijali nejen pedagogové, studenti a jejich rodiče, ale také řada dalších vzácných hostů – zástupci České školní inspekce, vysokých škol, fakultní nemocnice a ostatních institucí a organizací města Hradce Králové.

Za bezchybný průběh celé akce patří poděkování organizačnímu týmu PSJG. Na prvním místě zástupkyni řiditele Mgr. Janě Burešové, dále našim mladým moderátorům (vánoční koncert byl jejich první velkou akcí) Marii Vycpálkové (2.F) a Adamu Peichlovi (3.F) a samozřejmě také osvědčeným, naprosto skvělým hosteskám Adéle Bujárkové (5.F), Haně Nguyenové (5.F) a Elišce Poppelové (5.F). Na organizaci se podílel také Vojtěch Bartel (2.F), který pořídil fotografie, a dále i autor tohoto článku.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek