Poslední Grand Slam do sbírky Kateřiny Siniakové

Absolventka PSJG Kateřina Siniaková spolu s Barborou Krejčíkovou se před chvílí (v neděli 11. září 2022) stala vítězskou US Open v ženské čtyřhře! Z Flushing Meadows si veze svůj první triumf, čímž zkompletovala svou sbírku grandslamových triumfů (kariérní Grand Slam). Navíc jde letos již o třetí grandslamový turnaj (po Wimbledonu a Australian Open), který spolu s Barborou Krejčíkovou vyhrála.

Triumf na US Open se však nerodil snadno, zvlášť ve finále musely české tenistky prokázat nemalou houževnatost, aby zvrátily nepříznivý stav. Třetí nejvýše nasazený pár nejprve v 1. kole zdolal Rumunky Niculescuovou s Ruseovou 6:3, 1:6 a 6:3, následovala dvě hladká vítězství s rumunsko-americkou dvojici Bogdanová, Santamariaová (6:2 a 6:2) a s japonsko-tchajwanským tandemem Aojamová, Čchan (6:2 a 6:0). Následně české tenistky zdolaly i turnajové „pětky“ Kanaďanku Dabrowskou a Mexičanku Olmosovou 6:3, 6:7 a 6:3 a v semifinále (česko)americko-australské duo Melicharová, Perezová 6:3, 6:7, 6:3.

Ve finále nastoupily K. Siniaková a B. Krejčíková proti domácímu páru Caty McNallyová, Taylor Townsendová. Po prohraném prvním setu se jim vůbec nevydařil ani začátek toho druhého, když prohrávaly již 1:4. Ale potom následovala česká smršť. Z dramatu se nakonec stala jednoznačná záležitost a výsledek zní 3:6, 7:5, 6:1.

Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou letos na grandslamových turnajích ani jednou neprohrály. Naprázdno vyšly jen na Roland Garros, kde musely odstoupit kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u Krejčíkové. Jejich výčet úspěchů ve čtyřhře (deblu) je fascinující – zmiňme jen ty nejvýznamnější (pouze vítězství, ne např. 2. místa) úspěchy za posledních pět let (a to o další možná ještě přišly kvůli tzv. covidovým opatřením). Celkem mají za sebou šest grandslamových vítězství – dvakrát Wimbledon (2018, 2022), stejně jako French Open (2018, 2021). Letos k tomu připojily triumfy na Australian Open a teď na US Open. Zároveň jsou vítězkami Turnaje mistryň (2021) a také držitelkami zlatých olympijských medailí (2021). Kateřina Siniaková je také vítězkou Fed Cupu (2018) a navíc se již po vítězství v semifinále US Open stala opět světovou deblovou jedničkou.

Jako raritku si můžete přečíst 11 let staré interview s Kateřinou Siniakovou, které pro náš blog připravil její tehdejší spolužák na PSJG Vojtěch Grosser.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek