Pestrý svět Aleny Hanouskové

V pondělí 30. září 2019 se konala v Galerii Na Mostě (výstavní síň Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové) vernisáž výstavy profesorky PSJG Mgr. Aleny Hanouskové. Výstavu Můj pestrý svět je možné navštívit do 25. října 2019 (po – pá 8 – 18, so 8 – 16, ne 9 – 16). Vernisáž přilákala i řadu pedagogů (včetně ředitele školy) či studentů PSJG, kteří určitě neodcházeli zklamaní.

Výstava je shrnutím tvorby Mgr. Aleny Hanouskové od roku 2000. Její pestré, převážně abstraktní olejomalby vskutku hýří jasnými barvami, jež jsou pro autorku typické. Na výstavě ovšem najdeme i jednu výjimku, jež vyznívá mnohem temněji či tajemněji. Tato malba je věnována autorčiným rodným Krkonoším, z nichž se vydala „do kraje“ již po absolvování gymnázia. Odchod za studiem se jí tak říkajíc stal osudným. Své pedagogické profesní dráze se věnuje již dlouhá léta právě v Hradci Králové, jemuž zůstává věrná, ač na rodné Krkonoše samozřejmě nezapomíná, protože na tajemné horské velikány ani na svérázné horaly zapomenout možné snad ani není. Kdo se zadívá do její krkonošské malby, nejspíš brzy porozumí.

Než se vydáte na výstavu (ve vrátnici fakulty stačí nahlásit výtvarný cíl své návštěvy), můžete do ní nahlédnout prostřednictvím několika fotografií. Snad i takto zprostředkovaně z nich bude vyzařovat pozitivní energie, kterou skoro až hmatatelně pociťovali návštěvníci vernisáže.

Ing. Markéta Pancířová, Mgr. Jiří Aubris

 

 

Sdílejte příspěvek