Onkologie

Ve středu 12. 12. 2018 se dramatický klub společně s klubem hudebním a paními profesorkami Mgr. Martinou Forejtkovou a Mgr. Michaelou Křížkovou vypravil do dětské onkologie v Hradci Králové rozdat radost, koledy a něco malého pod stromeček.

Všichni studenti se domluvili na jednom oblečení, a tím byl svetr či mikina s vánoční tématikou. Nejvíce děti zaujal blikající vánoční stromeček na svetru Martina Noska.

Studenti rozdávali radost společně s koledami, které si přišlo poslechnout jen několik málo pacientů. Ostatní museli zůstat na svých pokojích, avšak poslouchali přes dveře. Pacienti, kteří přišli, zpívali se zpěváky a občas si i něco zahráli na své hudební nástroje, které našli v dětské kuchyňce. Zaznělo několik tradičních koled v mnoha jazycích, například ve francouzštině, němčině, španělštině…, dále se zpívaly vánoční písně a také Heal The World, nebo třeba Hijo de la luna (v překladu ze španělštiny: Syn měsíce).

Po dozpívání studenti položili své dárky, které dětem přinesli, pod stromeček a popřáli: ,,Hezké Vánoce a všechno nejlepší do nového roku.“

Svou návštěvu zakončili společnou fotografií před svítícím stromečkem a poté se již vydali zpět domů.

Markéta Jančová (2.A)

Pocity studentky Markéty Jančové (2.A): Bylo moc hezké tam zajít, o Vánocích by člověk měl udělat něco dobrého, nějaký dobrý skutek. Byla jsem na onkologii již minulý rok. Pokaždé mě to přinese krásný pocit z toho, že jim mohu zpříjemnit den, avšak také mě to donutí se zamyslet nad tím, že to, že je člověk zdravý, je tím největším darem.

Pocity studentky Veroniky Vítkové (2.F): Na onkologii jsem šla zpívat poprvé a odnášela jsem si skutečně smíšený pocit. Štěstí z úsměvů malých (ale srdcem velkých) pacientů a zároveň smutek. Smutek z toho, že vánoční čas musí trávit v nemocnici. Myslím, že je důležité dělat takové věci – zpívat s nimi koledy, povídat si a pomoct jim zapomenout na jejich handicap, aby oni nezapomněli, že na světě nejsou sami, a abychom si my uvědomili, že zdraví je jenom jedno.

Pocity studenta Adama Bohutínský (2.A): Myslím si, že o Vánocích je hodně důležité držet spolu nejen s lidmi, ke kterým máte blízko, ale i s lidmi, kteří to potřebují. Celá naše škola si o Vánocích na chodbě společně zpívá a děti, co jsou v tyhle dny v nemocnici, si také zaslouží podobné příjemné momenty a také hodně podpory. Proto myslím, že naše aktivita je příklad toho, jak správně trávit čas o Vánocích, tedy dopřát si tuto atmosféru úplně se všemi včetně lidí, kteří to potřebují nejvíce.

Fotografie jsou převzaty z Aktualit PSJG.

Sdílejte příspěvek