Od vědy až po atletiku

Dalším úspěšným absolventem PSJG, který naší redakci poskytl rozhovor, je Vojtěch Kloud (loňská 6.G). Vojta se věnuje především matematice, ale je také českým reprezentantem ve skoku o tyči, hraje na klavír… O tom všem i o mnohém dalším jsme si několik (velmi příjemně strávených) hodin povídali.

Výčet Vojtových úspěchů, byť neúplný, docela bere dech. Jeho nejvýznamnější úspěchy mají svůj počátek ve Středoškolské odborné činnosti (SOČ). V roce 2019 v ní vyhrál okresní i krajské kolo a v celostátním byl druhý.

Odbornou komisí hodnotitelů soutěže SOČ byl navíc nominován do Kalifornie na největší, nejprestižnější a nejtěžší mezinárodní vědeckou konferenci středoškolských studentů na světě The International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF).

Tento ročník se však nakonec ze známých důvodů nekonal.  V roce 2020 však Vojta získal ještě cenu Učené společnosti České republiky (šlo o nejúspěšnější ročník PSJG, kdy tři z celkových deseti cen získali studenti našeho gymnázia!).

Významná ocenění sbíral Vojta také v roce 2021, kdy vyhrál v oboru matematika a statistika nejen krajské, ale tentokrát i celostátní kolo SOČ a v Českých hlavičkách obsadil výborné 3. místo.

V lehké atletice (skok o tyči, víceboj) na mistrovstvích České republiky Vojta získal již sedm medailí, z toho dvě zlaté, stal se českým reprezentantem a zúčastnil se letos i juniorského mistrovství Evropy.

Během středoškolského studia jste dosáhl tolika úspěchů, že je docela náročné jen vyjmenovat ty nejdůležitější z nich. Měl jste už nějakou takovou představu, čeho byste chtěl dosáhnout, když jste nastupoval na PSJG?

Ne, neměl. Přišlo to až na začátku studia, kdy mě váš kolega Mgr. Jakub Sviták uvedl do tajů matematiky, a vždy, když mě zajímal nějaký matematický koncept, se mi věnoval a vysvětloval mi vše, co mě zajímalo. Moc si vážím toho, co pro mě dělal.

Pokud vím, již v 1. ročníku (tedy na nižším gymnáziu) jste se účastnil Prezentiády, a velmi úspěšně.

Je pravda, že na tento úspěch, pokud tak tomu chcete říkat, jsem už skoro zapomněl. Pamatuji si, že s mou kamarádkou Nikolou Mádlovou jsme se při přípravě prezentace výborně bavili. Tehdy jsem se v krajském kole ještě docela bál mluvit a při samotné prezentaci jsem byl docela nervózní, tak mě překvapilo, že jsme skončili druzí.

Potom přišly další a zjevně významnější soutěže. Začal jste zřejmě nejprve na škole naší Tvořivou klávesnicí. Jak byla pro vás důležitá?

Myslím si, že dost. Bylo to poprvé, kdy jsem šel ve škole nad rámec požadovaných znalostí. V průběhu tvořivé klávesnice jsem se naučil sám se učit matematice a psát odbornou práci. Samotná práce se mi samozřejmě zpětně zdá být jak po matematické stránce, tak v prezentaci výsledků na nízké úrovni. Ale každý někde začíná a bez této první práce bych se nedostal k těm dalším.

Potom následovala SOČ. Ta vás posunula asi hodně vysoko, nebo ne?

Určitě ano. Konkrétně až na mezinárodní soutěž Intel ISEF, která se měla konat v Kalifornii v květnu 2020. Tady šlo o první práci, kdy jsem spolupracoval s někým z university. Při první práci to byl doc. Mgr. Dušan Bednařík, Ph.D., z Univerzity Hradec Králové. Kontakt mi zprostředkoval můj táta, když viděl můj skutečný zájem o matematiku. Pan docent nám vyšel vstříc a nakonec z toho nebyla jen spolupráce na mém projektu, ale i příjemně strávené večery u tabulí popsaných vzorci a matematickými větami. Opravdu rád na tyto časy vzpomínám a jsem panu docentovi vděčný, že se mi i přes svou časovou vytíženost takto intensivně věnoval.

Z vaší spolupráce s doc. Bednaříkem vzešla práce s názvem Optimalizace délky křivek v rovině. Ta vám přinesla první skutečně velké úspěchy.

Ano, především 2. místo v celostátní přehlídce SOČ v prvním oboru, jímž je právě matematika. Bylo to ještě prezenčně, v Opavě v roce 2019. V první řadě jsem se zde seznámil s mnoha zajímavými lidmi, kteří měli podobný zájem o matematiku jako já. Také mám hezké vzpomínky na samotné vyhlášení výsledků, při kterém jsem do poslední chvíle nevěděl, jak jsem se umístil. To je vlastně úplně jiné než vyhlašování vítězů v atletice, kdy apriori víte, jak jste se umístil.

Mrzelo vás asi hodně, že se nakonec Intel Isef v Kalifornii nekonal. Vždyť jde o zcela prestižní mezinárodní soutěž mladých vědců, kde v porotě zasedají i nositelé Nobelových cen.

Samozřejmě mi to bylo velmi líto, a to z několika důvodů. Chtěl jsem se podívat do Kalifornie a také navázat kontakt se zahraničními univerzitami, neboť jsem tehdy uvažoval o studiu v zahraničí. Měl jsem již hotový poster, veškeré potřebné dokumenty, a nakonec z toho všeho nebylo nic.

Ale od vědecké práce v matematice vás to zjevně neodradilo.

Je to tak. V průběhu karantény jsem se začal věnovat komplexní analýze a také se v tomto období začala rodit myšlenka mé další práce. Svůj námět jsem našel v časopise Rozhledy matematicko-fyzikální, v němž jsem sám publikoval dva příspěvky.

Čím se zabývala vaše další práce?

Rozšířením derivace pomocí teorie stability. Tato práce byla oproti té předchozí mnohem abstraktnější a podle mně i zajímavější. Dává do souvislosti teorii stability, komplexní analýzu a zlomkový kalkulus. I přes relativní abstrakci konceptu, s nímž jsem pracoval, nachází tento aparát užitečné aplikace v oblasti fyziky, neboť např. k modelování tlumených oscilátorů můžeme použít právě zlomkovou diferenciální rovnici.

Práce vám přinesla opět řadu ocenění a otevřela vám cestu k dalším vědeckým kontaktům.

Ano, s prací jsem tentokrát celostátní přehlídku SOČ vyhrál, čímž jsem si splnil svůj určitý sen. S touto prací jsem byl i na Českých hlavičkách a získal zde 3. místo. Díky 1. místu v SOČ jsem získal možnost se nominovat na zahraniční soutěže. Před měsícem jsem se tedy nominoval na soutěž Beijing Youth Science Creation Competition (BYSCC), která by se měla uskutečnit v Pekingu.

Jak jste získal ocenění Učené společnosti ČR?

To jsem získal ještě za svou první práci v SOČ, ale diplom mi dorazil teprve nedávno, protože osobní předávání bylo loni přesunuto a následně zrušeno. Je to škoda, že předání neproběhla prezenčně, ale i tak mě udělení opravdu potěšilo.

Doba vašeho středoškolského studia vypršela. Co chystáte dál?

Z myšlenky zahraničního studia sešlo nejen kvůli zrušenému ISEFu, ale i z řady osobních důvodů. Rozhodl jsem se proto nastoupit na školu, která je v matematice považována za jednu z nejlepších v Evropě, tedy na Matematicko-fyzikálni fakultu Univerzity Karlovy.

Co vás nejvíce láká na tamním studiu?

Jedním z důvodů je možnost výběru z mnoha zajímavých specializovaných matematických oborů. Další motivací je setkání s vrstevníky, kteří mají podobné zájmy jako já a se kterými mohu sdílet své nadšení pro matematiku.

Skoro na závěr otázka z jiného soudku. Kromě studia a vědeckého bádání se dlouhodobě věnujete také lehké atletice, přesně tedy skoku o tyči. V létě jste reprezentoval Českou republiku i na mistrovství Evropy juniorů. Jaká byla vaše cesta ke sportu a zvlášť k této značně náročné disciplíně?

Ke skoku o tyči jsem se dostal kvůli tomu, že jsem měl závodit v kategorii staršího žactva ve víceboji, jehož je skok o tyči součástí. Tyto první závody dopadly relativně úspěšně, hned na druhých závodech jsem skočil 3 metry a postupně jsem se začal specializovat právě na skok o tyči. K prvnímu titulu mistra České republiky jsem se dostal v roce 2019 v kategorii dorostenců, když jsem skočil 463 centimetrů.

Jaký je váš dosavadní osobní rekord ve skoku o tyči?

Je to 505 cm. Na začátku uplynulé sezóny bych kvůli zdravotním problémům, které mě provázely celou halovou sezónou, vůbec neřekl, že se na tuto výšku vůbec dostanu. O 5 metrech jsem začal přemýšlet po tom, co se mi podařilo získat můj druhý titul mistra ČR, tentokrát v kategorii juniorů, s výkonem 495 cm. Týden na to se konalo ve Zlíně mistrovství ČR mužů a žen. Měl jsem zde ideální podmínky, čehož jsem patřičně využil, a přes 505 cm jsem se přenesl hned na první pokus. Byl jsem z toho opravdu nadšený, neboť to pro mě znamenalo nejen 4. místo v kategorii mužů, ale i splnění nominačního kritéria na juniorské mistrovství Evropy.

Jak vzpomínáte na tyto závody?

Kromě skočeného základu 480 cm na třetí pokus jsem si odvezl spoustu užitečných zkušeností, jelikož se jednalo o moje první větší reprezentační závody.

Odcházíte studovat do Prahy. Jak to uděláte s atletikou?

Dosud jsem trénoval v oddíle TJ Sokol Hradec Králové, kde se mi věnoval trenér Mgr. Vítězslav Perun. Nyní budu přecházet do pražské Dukly. Tam budu trénovat pod vedením Boleslava Patery, jehož odchovanci mají výborné výsledky, a proto se těším, kam to spolu budeme schopni dotáhnout.

A úplně na konec se musím zeptat na vaše umělecké zájmy. Jste přece také velmi dobrý recitátor, vyhrál jste např. v roce 2018 školní kolo Wolkrova Prostějova v II. kategorii.

Do této soutěže jsem šel s dadaistickou básní a spíše mě zajímalo, jak daleko se s přednesem této absurdity dostanu. Zdálo se mi to skoro neslušné vůči těm, kteří soutěž brali zcela vážně, ale můj odlehčený projev porotu zjevně zaujal. Dostal jsem se až na krajské kolo Wolkrova Prostějova.

Věnujete se ještě uměleckému přednesu a dala vám recitace také něco do života?

Uměleckému přednesu se už nevěnuji, ale získané dovednosti využívám např. k poutavé prezentaci svých vědeckých prací. To je často stejně důležité, ne-li důležitější, než samotný výsledek práce. Ovšem umění se úplně nevyhýbám, ostatně sám hraji na klavír a velmi rád poslouchám klasickou hudbu, primárně Chopinovy skladby a Rachmaninovy klavírní koncerty.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů jak na vysoké škole, tak ve sportu.

Mgr. Jiří Aubris

Fotogalerie: 1. medaile Intel ISEF, 2. Vojta Kloud a jeho poster na SOČ 2019, 3. Vojta s Nikolou Evou Mádlovou a jejich postery na SOČ 2021, 4. Vojta na MČR ve skoku o tyči v Kladně, 5. Vojta slaví svůj titul spolu se svým tátou MUDr. Martinem Kloudem, 6. Vojta oslavuje triumf se svým trenérem Mgr. Vítězslavem Perunem.

Sdílejte příspěvek