Můj americký pobyt

Bydlím v malém městečku Kennett Square nedaleko Philadelphie. Život tady v Americe je super, ale je to opravdu veliký rozdíl od toho, na co jsem byl dříve zvyklý.

Největším takovým rozdílem je pro mě škola. Místní školy jsou hodně velké – ta moje má  asi 1200 studentů (což je v porovnání s normální velikostí místních škol podprůměrné) a  je velice dobře vybavená jak po stránce technické, tak i sportovní.  V rámci školní činnosti jsou tu na výběr desítky kroužků, například hra na kytaru, herectví, robotika a těměř všechny sporty, které vás napadnou. Já jsem si vybral americký fotbal, což nebyl úplně dobrý nápad, protože jsem měl ke konci sezony úraz kolena a chvilku to vypadalo, že budu muset odjet domů.

Co se výuky týká,  je pravda, co jsem slýchal z domova. Učení není nikterak náročné a po překonání jazykové bariéry  zvládám  vše bez větších obtíží. Mám ale docela dost úkolů a domácí přípravy. Platí tu pravidlo, co si navolíš  za předměty, to máš.  Já jsem si vybral fyziku, americkou literaturu, historii, obchod, němčinu a matematiku. Snažil jsem se předměty navolit tak, abych po návratu domů  úplně nevypadl z rytmu. Nejsou tu klasické třídy, jako u nás, takže se dá říci, že v ročníku je nás asi 600 a to jsou všechno mí spolužáci.

Zaznamenal jsem  i  zlepšení ve své angličtině. Při výuce už většině věcí rozumím, ale jen ta moje slovní zásoba…, takže občas musím improvizovat.

Svůj rok si tady užívám. Dostal jsem  možnost navštívit  několik  měst (Chicago, Atlantu, New York, Washington DC a Philadelphii). O vánočních prázdninách se chystám odjet se svou  druhou hostující rodinou na týden na Floridu.

Moc zdravím  spolužáky i učitelský sbor a těším se na vás v příštím školním roce.

Lukáš Madurkay

Sdílejte příspěvek