Labyrint světa a ráj srdce

SABINA KULDOVÁ

Během března a dubna probíhal v prostorách Divadla DRAK obrovský projekt s názvem „Labyrint světa a ráj srdce“. Režiséři chtěli zobrazit 6 stavů mezi lidmi, přesně tak, jak je popisuje Komenský ve svém díle. Zúčastnilo se ho nesčetné množství herců ze všech koutů, jak České republiky, tak zahraničí. Příkladem může být Jiří Kohout – herec z nejznámějšího cirkusového divadla „Cirk La Putyka“. Dále také Matija Solce , herec s loutkou, původem ze Slovinska. Na obřím projektu se podíleli i studenti našeho gymnázia, a to Marek Karlovský, Laura Mečavová, Anna Štěpánová a Sabina Kuldová. Všichni byli v roli „Agentů“ a jejich úkolem bylo takzvané herectví v akci.
Samotný projekt Labyrint světa a ráj srdce získal nesmírný obdiv. Přestože se hrál  jen necelé dva měsíce, u novinářů si vysloužil více než 20 článků o úspěšnosti. Perfektními výkony herců i velmi neobvyklým a rozsáhlým prostorem se zařadil na seznam DIVADELNÍCH UNIKÁTŮ. Herci s lidmi komunikovali blíže, než tomu tak bývá na ostatních představeních. Představení jednotlivých stavů probíhalo po celém prostoru Divadla Drak + Labyrintu Divadla. Lidé se také mohli podívat na místa, kam se běžně nepodívají. A to bylo zákulisí, sklep, půda a kostymérny s šatnami. Celý projekt doprovázely krásné kostýmy a vše bylo doplněno hudbou z vlastního repertoáru. Diváci mohli zaslechnout známé písně i od Jiřího Bulise v podání jeho vnučky Lucie, a to třeba „Hosté na zemi“ z filmu „On the Waterfront“.
Dodnes herci i naši mladí agenti vzpomínají na tento projekt a rádi by si ho zopakovali. Pokud jste váhali a nakonec si lístek nekoupili, nesmutněte! Režiséři se totiž pro velkou účast rozhodli provézt několik repríz za rok.

https://blog.psjg.cz/fotos/255.jpg

Sdílejte příspěvek