Kouzlo poezie na PSJG

V říjnu na naše gymnázium zavítal velice vzácný host – Jaroslav Brendl. Pan Brendl je známý herec a především recitátor. Naše oktávy měly proto štěstí, že se mohly zúčastnit jeho programu – „Kouzlo poezie“, jehož cílem je ukázat poezii ve srozumitelném světle a povzbudit zájem studentů o ni. Musím říci, že jsme opravdu prožili krásné kulturní dopoledne.

Program byl rozdělen do dvou vystoupení, která byla zpestřena soutěží „O sedm růží“ (růží bylo samozřejmě více, ale takto to zní více poeticky). Růže byla věnována každému, kdo podle postupných nápověd/indícií uhodl jméno básníka nebo zajímavosti z jeho života.

Každé vystoupení pana Brendla je vždy zahájeno přednesem básně Býti básníkem od Jaroslava Seiferta.

V prvním vystoupení se věnoval velmi vytříbeným básníkům, kteří hledali krásu v ošklivosti, tedy „prokletým básníkům“. Muselo být těžké vybrat, kterým básníkem začít, ale pan Brendl vybral francouzského básníka Francoise Villona a jeho básně Balada – Rondeau a Já u pramene jsem. Pokračoval dalšími francouzskými autory, Paulem Verlainem s jeho básní Jen těžko snáším šaty tvoje a Arturem Rimbaudem s jeho Komedií o třech polibcích. Dalším autorem byl spisovatel, který sice mezi prokleté básníky nepatří, ale dalo by se říci, že svým způsobem byla jeho tvorba velmi podobná. Zazněla tedy báseň Svatební balada od zakladatele hororu –  Edgara Allana Poea. A nakonec musela zaznít báseň, která by se dala označovat za typický příklad prokletých básníků – Zdechlina od Charlese Baudelairea.

Ve druhém vystoupení se opět vrátil k našemu jedinému nositeli Nobelovy ceny za literaturu, Jaroslavu Seifertovi. Vystoupení bylo zahájeno přednesením známé básně Býti básníkem a pokračovalo básněmi –  Píseň o dívkách, Píseň o ženách, Večerní píseň, Skleněný džbán, A sbohem a zakončeno bylo básní Píseň. Po každé básni nám vyprávěl o Seifertově životě a dozvěděli jsme se spousty zajímavostí.

Musím říci, že jsme prožili opravdu krásné kulturní dopoledne. Bylo vidět, že pan Brendl poezii opravdu miluje, protože každý přednes velmi prožíval a užíval si každého slova, které řekl. Doufám, že takových akcí bude u nás ve škole více a že k nám pan Brendl opět někdy zavítá. Poezie je bohužel mezi mladými velmi nedoceněna a myslím si, že si zaslouží více pozornosti.

Caroline Jane Blezzard (4.A)

 01 02

Sdílejte příspěvek