Jitro ve Francii a s José Curou v Praze

Dětský královéhradecký pěvecký sbor Jitro vyráží na další turné, tentokrát do Francie. Týká se to samozřejmě i řady studentů či studentek PSJG, např. Anny Klimentové (6.F), Kateřiny Vukmirovićové (4.A), Lucie Lipavské (3.A) a Jindřicha Peciny (3.F), které příznivci špičkového sborového zpěvu jistě dobře znají.

Jitro, jehož uměleckým vedoucím a sbormistrem je již 45 let prof. Jiří Skopal, čeká ve Francii opravdu nabitý program – během dvou týdnů (25. listopadu – 4. prosince 2022) deset velkých koncertů.

A ani to pro letošek zdaleka není všechno. Krátce po návratu z Francie čekají Jitro dva pražské koncerty s José Curou ve Smetanově síni Obecního domu – 13. a 15. prosince 2022, vždy od 19.30 (předpokládaný konec ve 21.45). Tentokrát sice není na programu světová premiéra, ale zato dvě české: symfonická suita z opery Montezuma a Rudý kněz a Te Deum, obě skladby José Cury. Dále jsou na programu skladby Guiseppe Verdiho (árie z oper Otello, Aida, Nabucco).

Královéhradecký sbor Jitro účinkuje společně s Kühnovým smíšeným sborem a Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, jako sólisté se představí José Cura (tenor), Polina Pastirchak (soprán) a Ester Pavlů (mezzosoprán) a jako dirigenti Mario de Rose a José Cura. Našim studentům lze jen poblahopřát.

Do Vánoc se Jitro představí ještě i královéhradeckému publiku, a to v Kongresovém centru Aldis 21. prosince 2022 od 18.00. Na příští rok už má naplánovaná tři zahraniční turné – do USA, Francie a Japonska.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek