JAKO BŘITVA

Studentka PSJG Berta Elisabeth Hochmanová (2.A) získala svou první roli ve Východočeském divadle v Pardubicích ve hře Lenky Lagronové Jako břitva. Po několika letech působení v divadelním studiu LAIK je to samozřejmě velký úspěch.

Hra, jež je inspirovaná životem spisovatelky Boženy Němcové, měla v červnu generální zkoušku, ale předpremiéra byla vzhledem k vládním omezením přesunuta na 1. září 2021 a vlastní premiéra by měla být v říjnu 2021.

„Mám samozřejmě velkou radost,“ sdělila nám své pocity po generální zkoušce herečka Východočeského divadla Berta Elisabeth Hochmanová, „škoda jen, že složitá situace brzdí můj herecký vývoj.“ Bertička se těší na další role. Mezi její vysněné pochopitelně patří klasické postavy jako Shakespeareova Julie či Rostandova Roxana, pro něž má všechny předpoklady, ale její cíle jsou mnohem barvitější. „Ráda bych se prosadila také v muzikálu,“ pokračuje a naznačuje tím, že se kromě divadla věnuje také zpěvu.

Ale jak nám Bertička potvrdila, hlavně chce hrát. Lákají ji i menší role, i v nich přece lze prokázat svůj um. V klasice by si chtěla zahrát třeba Krystýnu v Našich furiantech nebo Haničku v Lucerně. V novějších kusech ji láká třeba Helenka či Virgínie v Slaměném klobouku, ráda by si zahrála i v nějaké pohádce (hádáme, že princeznu Zlatovlásku), ale nejradši by se vypravila na Kunětickou horu na muzikálovou podobu Noci na Karlštejně nejen v divácké roli.

Sny jsou od toho, aby se uskutečnily, a tak Bertičce přejeme, aby mohla (a směla) těšit divadelní diváky svým hereckým uměním a splnila si i ta nejtajnější přání.

A než se vypravíte za Bertičkou do divadla, můžete si ji poslechnout jako zpěvačku – sólistku (ve videu můžete v úvodu spatřit i jejího věrného přítele, který ji nezištně podporuje v jejích uměleckých aktivitách), nebo členku dívčího a smíšeného komorního sboru. Klavírní doprovod ve všech případech zajistil MgA. Petr Hostinský. Nahrávky pocházejí ze soutěže Hlas Česka.

Mgr. Jiří Aubris

První snímek je ještě z LAIKu, druhý už z generelní zkoušky dramatu Jako břitva.

Sdílejte příspěvek