ICYS 2018 – Bělehrad, Srbsko

Ve čtvrtek 19. 4. 2018 v brzkých ranních hodinách se pětice studentů PSJG (Lenka Rajmontová, Markéta Šimková, Daniel Šimek, Ondřej Ivančak a Filip Solař) v doprovodu Mgr. Jakuba Svitáka vydali na cestu do Bělehradu, hlavního města Srbska. Účelem této výpravy byla týden trvající účast na již 25. ročníku Mezinárodní konference mladých vědců (ICYS), vědecké soutěže pro talentované středoškoláky, kteří musí přesvědčit odbornou porotu o tom, že právě jejich výzkumný projekt je dostatečně odborný, inovativní a užitečný, aby mohl být oceněn medailí. V tomto roce se konference zúčastnilo přibližně 180 studentů reprezentujících celkem 29 zemí z celého světa, kteří soutěžili v 6 vědeckých kategoriích: Matematika, Fyzika, Strojírenství, Výpočetní technika, Ochrana životního prostředí a Life Science, která zahrnuje biologii, biochemii, medicínu atp.

Projekt Lenky Rajmontové se týkal vývoje aplikace pro mobilní telefony, která má vést k dokonalejší péči o městskou zeleň díky její vylepšené evidenci – kategorie Ochrana životního prostředí. Markéta Šimková prováděla výzkum v oblasti vývoje léků proti nervovým plynům často používaným například při teroristických útocích v Sýrii – kategorie Life Science. Daniel Šimek se zabýval tvorbou anaglyfů (obrázků, které se jeví jako trojrozměrné při použití speciálních brýlí) pro edukační účely – kategorie Výpočetní technika. Ondřej Ivančak pátral po účinných a ekologicky vhodných způsobech, jak z vody odstraňovat textilní barviva – kategorie Ochrana životního prostředí. Filip Solař se zabýval gelovou dozimetrií, jakožto účinným nástrojem v radioterapii – kategorie Fyzika.

Co se týče samotné úspěšnosti našeho týmu v soutěži, Ondřej Ivančak a Filip Solař získali čestné ocenění. Oběma čestně oceněným studentům patří velká gratulace. Při obrovské konkurenci, která na této soutěži panuje, se jedná o skutečný úspěch. Zbývajícím třem reprezentantům naší školy děkujeme za vynaložené úsilí.

ICYS 2019 bude pořádán v Kuala Lumpur, hlavním městě Malajsie, což je mimochodem jedna z opakovaně se účastnících a velmi úspěšných zemí na ICYS. Možná, že zrovna vám se naskytne možnost zúčastnit se a výborně se umístit.

 

Mgr. Jakub Sviták

Sdílejte příspěvek