Francouzský večer plný šansonů

20. březen je Mezinárodním dnem Frankofonie. V České republice probíhá každoročně v měsíci březnu mnoho kulturních událostí na podporu frankofonní kultury. Jedna z těchto akcí se odehrála v knihovně města Hradce Králové, kde se 20. března 2023 konal Francouzský večer plný šansonů. Ráda bych vám tuto neobyčejnou událost přiblížila, nejen z pohledu diváka, ale i z pohledu účinkující (měla jsem možnost na této akci i vystoupit). Pojďme se zblízka podívat, jak šansonový podvečer probíhal. Ráda vám ho všem představím.

Na akci vystupovala skupina Nos Dames a studenti PSJG.

Již od zkoušky předcházející vystoupení se akce nesla v duchu klidné a příjemné atmosféry. Do příjemného prostředí sálu městské knihovny se poměrně brzy začalo scházet velké množství diváků. Velký zájem o akci způsobil, že bylo nutné přidat další místa k sezení. Bylo zřejmé, že velká část posluchačů přišla nejspíše za francouzštinou, někdo však i za kulturou a krásnou hudbou. Program večera se skládal zejména z francouzských písní v podání studentů PSJG Davida Jandla, Jiřího Podroužka a Vojtěcha Belady z hudebního klubu PSJG a Martiny Forejtkové a Miriam Otčenáškové ze skupiny Nos Dames. Studenti tercií si pro diváky připravili píseň J’ai une tante au Maroc (Mám tetu v Maroku). My, studenti z kvarty (já a můj spolužák Adam Váňa), jsme nacvičili prezentaci básně Déjeuner du Matin (Snídaně) od Jacquese Préverta.

Celým večerem nás provázel student PSJG David Jandl, nejen jako zpěvák, ale i jako
moderátor. David Jandl dokázal navodit výjimečnou atmosféru.

Po dobu celého večera byla nálada v sále příjemná, plná očekávání a zejména naplněná krásným uměním z francouzského světa. Necítila jsem vůbec žádnou nervozitu z vystoupení, všichni byli neuvěřitelně přátelští a se zájmem (a také velkým potleskem) ocenili každé vystoupení. Ráda bych všem divákům poděkovala za to, že ocenili nejen naši prezentaci básně Jacquese Préverta, ale zejména naše výjimečné zpěváky a muzikanty. Jistě si to zasloužili za jejich skvělé a nepochybně precizně připravené vystoupení. Nejvíce bych samozřejmě chtěla poděkovat za potlesk (mnohdy nekonečný) věnovaný každému jednotlivému vystoupení.

Moc se na vás všechny těšíme na dalším ročníku oslav Frankofonie.

Justýna Jansová (2.G)

Sdílejte příspěvek