Dvě nominace na Thálii pro DRAK

Divadlo DRAK, s nímž PSJG dlouhodobě spolupracuje, získalo dvě nominace na divadelní Cenu Thálie 2022. Odborná porota Herecké asociace v oboru loutkového divadla nominovala herce Jana Popelu za mimořádný výkon v Šípkové Růžence. V širší nominaci je také Dominik Linka za roli krále Oidipa v Antigoně.

V nominaci Dominika Linky čteme:

Dominik Linka hraje Krále Oidipa v Hádu jako prvotřídního baviče a zhýralce, který sype z rukávu pikantní historky z rodinné historie, a to v duchu nefalšované grotesky. Linka jevištně pracuje s předměty (nejčastěji potravinami) a různými loutkářskými principy, v neuvěřitelném tempu a s pořádnou dávkou nadsázky typickou pro lidové rakavičkárny, chrlí do diváků jednu mytologickou morbiditu za druhou.

Slavnostní vyhlášení Cen Thálie se uskuteční 8. října 2022 od 20.00 v Národním divadle v Praze. Vysílat jej bude v přímém přenosu ČT1. Držme našemu partnerskému divadlu palce.

Připomeňme, že obě inscenace režijně připravil a také na scénáři se podílel umělecký šéf divadla DRAK Jakub Vašíček, který právě s Dominikem Linkou vede Dramatický klub PSJG. Milovníci divadelního umění z řad studentů PSJG jsou opravdu v nejlepších rukou.

O úspěchu Šípkové Růženky, resp. jejího režiséra Jakuba Vašíčka, na festivalu v Banja Luce jsme na blogu již informovali.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek