Česká hlavička 2021

Dvě třetí místa v soutěži Česká hlavička získali v roce 2021 studenti Prvního soukromého jazykového gymnázia

Dvacátého srpna letošního roku obhájili naši studenti Nikola Eva MÁDLOVÁ a Vojtěch KLOUD své odborné projekty a získali třetí místa v kategoriích GENUS a UNIVERSUM soutěže Česká hlavička.

Není obvyklé, aby se odborné studentské projekty studentů jedné školy v průběhu tří po sobě jdoucích let umístily v soutěži Česká hlavička na prvních třech místech mezi nejlepšími projekty středoškoláků České republiky. Děkujeme tímto našim studentům, kteří prokázali mimořádné nadání a schopnosti a úspěšně obhájili své projekty.

Nikola Eva Mádlová
Vojtěch Kloud

Přehled prací studentů Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové, které se umístily na prvních třech místech v soutěži Česká hlavička ROK 2021

Nikola Eva Mádlová – 3. místo v kategorii GENUS

Název práce: HLEDÁNÍ NOVÝCH LIGANDŮ K OBJASNĚNÍ FARMAKOTOXIKOLOGICKÝCH ASPEKTŮ MYŠÍHO KONSTITUTIVNÍHO ANDROSTANOVÉHO RECEPTORU

Odborný konzultant: prof. PharmDr. Petr Pávek, Ph.D.; Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Univerzita Karlova

Vedoucí práce: RNDr. Michal Hruška

Vojtěch Kloud – 3. místo v kategorii UNIVERSUM

Název práce: Rozšíření derivace pomocí teorie stability

Odborný konzultant: RNDr. Daniel Cameron Campbell, Ph.D.; Univerzita Hradec Králové

Vedoucí práce: Mgr. Ondřej Hospodka

ROK 2020

Nikola Eva Mádlová – 2. místo v kategorii GENUS

Název práce: Syntéza potenciální antituberkulotik

Odborný konzultant: Ing. Galina Karabanovich, Ph.D.; Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova

Vedoucí práce: RNDr. Michal Hruška; RNDr. Zdeněk Martinec, CSc.

ROK 2019

Tibor Malinský – 1. místo v kategorii GENUS (LAUREÁT hlavní ceny)

Název práce: Syntéza azaftalocyaninů a studium jejich supramolekulárních interakcí

Odborný konzultant: Prof. PharmDr. Petr Zimčík, Ph.D.; Mgr. Jiří Demuth; Farmaceutická fakulta v  Hradci Králové, Univerzita Karlova

Vedoucí práce: RNDr. Michal Hruška

Markéta Šimková – 2. místo v kategorii GENUS

Název práce: Stanovení ledvinné toxicity inhibitorů BRAF in vitro

Odborný konzultant: doc. PharmDr. František Trejtnar, CSc.; RNDr. Jana Maixnerová, Ph.D.; Katedra farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Univerzita Karlova

Vedoucí práce: RNDr. Michal Hruška

Helena Petráňová – 3. místo v kategorii VEOLIA

Název práce: Analýza glyfosátu nejen v Roundup Ready rostlinách metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Odborný konzultant: PharmDr. Rudolf Andrýs, Ph.D.; Univerzita Hradec Králové

Vedoucí práce: RNDr. Michal Hruška

Do soutěže Česká hlavička přihlašují studenty ředitelé středních škol z celé České republiky. Podmínkou přihlášení je velmi kvalitní odborný studentský projekt s praktickou experimentální částí. Každoročně soutěží více než sto studentů celkem v šesti kategoriích.

O kvalitě přihlášených projektů v soutěži Česká hlavička rozhoduje odborná porota složená z předsedy, místopředsedy a 7 dalších členů. Ze všech projektů středoškoláků z celé České republiky jsou nejprve vybrány tři nejlepší práce. Po ústní obhajobě před komisí je následně určeno výsledné pořadí prvních tří prací v každé kategorii. V živém televizním přenosu jsou poté představeni laureáti (1. místa) z každé kategorie, zpravidla za přítomnosti studentů, kteří obsadili druhá a třetí místa, a také rodinných příslušníků nebo ředitelů škol a učitelů.

Informace o soutěžních kategoriích, v kterých se studenti PSJG-HK umístili v letošním roce

Kategorie GENUS „Příroda kolem nás“

Cena se uděluje za odborné práce a projekty z oborů přírodních věd, zabývajících se prostředím kolem nás, z oblasti chemie, biochemie, biologie, mikrobiologie, geologie, paleontologie, ochrany či zlepšení životního prostředí a dalších oborů, zkoumajících živou a neživou přírodu (s výjimkou fyziky a matematiky), či z oblasti přírodních věd.

Kategorie UNIVERSUM „Člověk a exaktní vědy“, cena Crytur a Matematicko-fyzikální fakulty UK

Cena se uděluje za experimentální či teoretické práce, studie a projekty v oblasti fyziky nebo matematiky s přesahem k možným aplikacím.

Více naleznete na internetových stránkách této soutěže.

Úspěch v soutěži je vysoce hodnocen vysokými školami. Např. MATEMATICKO-FYZIKÁLNÍ FAKULTA Univerzity Karlovy má stanoveno: Pro všechny otevírané studijní programy je od odborné přijímací zkoušky na bakalářské studium upuštěno u uchazečů, kteří se umístili do třetího místa v jedné z  kategorií soutěže Česká hlavička, kterou vyhlašuje společnost Česká hlava PROJEKT z. ú. ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Za Klub projektů PSJG-HK RNDr. Michal Hruška


Sdílejte příspěvek