Cena vévody z Edinburghu

Nedávná absolventka našeho gymnázia Nikola Eva Mádlová převzala koncem září 2022 Cenu vévody z Edinburghu ve zlaté úrovni. Rozhovor s ní i s představitelem této mezinárodní soutěže v České republice si můžete poslechnout, pokud vám v přímém vysílání unikl, i ze záznamu České televize (čas 50:10).

Mezinárodní Cena vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburgh’s International Award – DofE) je jedno z nejprestižnějších světových ocenění určených pro mládež. Za 60 let své existence se rozšířila do více než 140 zemí. Cena klade důraz na fakt, že ne všechno učení probíhá ve třídě. Účastí na aktivitách DofE si mladí lidé rozšiřují obzory a rozvíjí osobní a mezilidské dovednosti, které později uplatní v rámci své kariéry a práci v týmu.

Cena vévody z Edinburghu se plní ve třech úrovních náročnosti – bronzové, stříbrné a zlaté – a každá z nich by měla účastníky motivovat k posouvání vlastních hranic. Navzdory tomu neobsahuje plnění úkolů v rámci Ceny vévody z Edinburghu soutěživé prvky. Po dokončení každé úrovně jsou studenti odměnění prestižní cenou, která je celosvětově uznávaná jak univerzitami, tak zaměstnavateli.

Cílem DofE je komplexní rozvoj mladých lidí, ať už pracují individuálně, či v týmu, aby úspěšně naplánovali, dokončili a vyhodnotili své aktivity v oblastech rozvoj talentu, sportovní aktivita, dobrovolnictví a dobrodružná expedice.

Projekt je určen studentům ve věku od 14 do 24 let, takže to pro studenty PSJG je docela výzva. Kdo se vydá ve stopách Nikoly E. Mádlové?

Mgr. Jiří Aubris

Dodejme ještě, že kdo čte náš blog častěji, určitě se o Nikole již mnohé dozvěděl. Zadáte-li si její jméno do vyhledávače, objeví se vám pět stránek s příspěvky, jeden zajímavější než druhý – od vědy a výzkumu přes práci s mládeží až k hudbě a uměleckému přednesu. Ale pokud chcete zvolit jen jeden příspěvek, doporučil bych rozhovor s příznačným názvem Per aspera ad astra.

Za zajímavý tip a odkaz na televizní vysílání děkujeme emeritní profesorce PSJG Mgr. Květě Bendlové.

Sdílejte příspěvek