30 let PSJG

V tomto školním roce slaví Pvní soukromé jazykové gymnázium 30. výročí svého založení. První a opravdu velkolepou částí těchto oslav byl slavnostní koncert v královéhradecké katedrále Svatého Ducha.

Celým večerem nás provázel herec partnerského Divadla DRAK a zároveň vedoucí Dramatického klubu PSJG Dominik Linka. Nejprve uvítal vzácné hosty a také krátce nastínil historii Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové.

Zmínil, že naše gymnázium bylo zařazeno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy do sítě středních škol v roce 1992, a připomněl zakladatele školy – PhDr. Ladislava Bartůšku, prof. RNDr. Ivo Volfa, CSc., a doc. PhDr. Vladimíra Täubnera, CSc. Krátce nastínil, v kterých budovách se vyučovalo, jak se měnil a vyvíjel studijní program, se kterými institucemi v průběhu let PSJG spolupracovalo a nadále spolupracuje, jakých úspěchů jeho studenti dosahují a mnoho dalšího.

Poté Dominik Linka předal slovo slavnostním řečníkům. Nejprve řediteli Prvního soukromého jazykového gymnázia PhDr. Ladislavu Bartůškovi, poté proděkanovi Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové PhDr. Michalu Musílkovi, Ph.D., předsedovi školské rady PSJG MUDr. Miroslavu Buriánkovi, MBA, absolventovi Prvního soukromého jazykového gymnázia a také Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity a zároveň studentovi konzervatoře Mgr. Janu Zelenému a na závěr dlouholetému generálnímu vikáři královéhradecké diecéze Msgre Josefu Sochovi.

Po slavnostních projevech přišel čas pro hudbu. Publiku se představil náš přední komorní orchestr Praga Camerata, s uměleckými vedoucími Lucií Sedlákovou Hůlovou a Martinem Sedlákem. Dle stylově zvoleného programu zazněly skladby Leoše Janáčka, Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Zážitek to byl opravdu povznášející a Praga Camerata musela pochopitelně přidávat.

Velké poděkování za zdar náročné akce samozřejmě patří hlavním organizátorkám Mgr. Petře Pultarové, Mgr. Michaele Křížkové a Mgr. Janě Pražákové, které ve spolupráci s vedením školy vše precizně připravily, a také našim skvělým hosteskám.

Na úplný konec by se hodilo uvést závěrečná slova z projevu ředitele školy PhDr. Ladislava Bartůšky: „Roky utekly a já si jen říkám, kolegové, spolupracovníci: jedeme dál.“

Ale já přece jen připojím ještě jednu citaci, která mi ze všeho, co zaznělo, utkvěla v srdci nejhlouběji. Slova tak prostá, a přitom tak hluboká. Jsou z téhož projevu a pocházejí z pasáže, v níž ředitel školy děkoval svým nejbližším spolupracovníkům. Tato slova směřovala k spoluzakladateli PSJG a jeho příteli prof. RNDr. Ivo Volfovi, CSc., který už mezi nás přijít bohužel nemůže: „Ivo, děkuji a věř, že Ti ostudu neděláme.“

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek