30 let od listopadového převratu

V úterý 17. září 2019 se na Pivovarském náměstí konal koncert k 30. výročí obnovení demokracie (sametové revoluce). Jeho pořadatelem byl Královéhradecký kraj s podporou společnosti C. Bechstein Europe.

Přesně v 19.30 přivítala všechny zúčastněné nedávná absolventka PSJG Ema Hubáčková, moderátorka celého slavnostního večera. Ta nejprve pozvala na pódium hejtmana Královéhradeckého kraje PhDr. Jiřího Štěpána, Ph.D., který ve svém projevu připomněl význam 17. listopadu 1989 i 1939 a potřebu předávat povědomí o těchto zlomových událostech našich dějin nové generaci.

Potom tu již bylo místo pro hudbu Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a dalších skladatelů. Jako první ovšem zazněla Tylova a Škroupova píseň Kde domov můj, výjimečně s oběma slokami.

Dlužno podotknout, že představitelé našeho kraje připravili pro významné výročí vskutku důstojný koncert. Naše absolventka tak na pódium postupně pozvala operní pěvkyně Emu Hubáčkovou a Sylvu Čmugrovou, korepetitorku opery Národního divadla Praha Jitku Nešverovou a klavírního virtuosa Vladimíra Župana.

Koncertu tentokrát ne zcela přálo počasí, ale nakonec i to se na čas umoudřilo, a i když nakonec poslední z Dvořákových Moravských dvojzpěvů podlehl náporům vichřice a deště, diváci odcházeli spokojení.

Kdo koncert v úterý nestihl, může se na něj podívat na facebookových stránkách Královéhradeckého kraje.

Mgr. Jiří Aubris

Sdílejte příspěvek